Porcelán

Porcelán tekintetében Magyarország kiemelkedő szerepet tölt be a nagyvilágban, mivel több világhírű porcelángyárral is büszkélkedhetünk.

porcelan-03

Ki ne ismerné a Zsolnay, a Herendi vagy a Hollóházi porcelánt. Az itt készült alkotások több mint száz éve öregbítik hazánk hírnevét a világban.

Mivel a porcelán esztétikája miatt mindig is vágyott ingóság volt, ráadásul ajándékozásra is felettébb alkalmas, ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy szinte minden hagyatékban megtalálható.

Ha az Ön hagyatékában is van értékesíteni kívánt porcelán, hívjon minket és segítünk!

+36 70 423 8441

A porcelán értéke

Sok más régiséghez hasonlóan a porcelán értéke is változó. Nagyon sok tényező befolyásolja a porcelán árát. Ne ítéljen elhamarkodottan!

porcelan-01

Egy porcelán értékét lehetetlen szaktudás nélkül, ránézésre megállapítani, hiszen a porcelán állapota csak egyetlen tényező a sok közül, mely befolyásolja annak értékét.

Mint más ingóságok esetében, itt is meghatározó a porcelán kora, ami rögtön egy olyan momentum, ami ránézésre nehezen állapítható meg. Ehhez már szakértő szemre van szükség. Olykor az örökösök tudják, hogy az adott porcelán mikor került a család birtokába, ám ha régi darabokról van szó, akkor ezt is csupán sejteni lehet. Igazán régi darabok esetében egy porcelán akár 100-150 éves is lehet, aminek beszerzésére a családtagok nem emlékezhetnek. Olykor több generáción át öröklődik egy-egy porcelán étkészlet, váza, vagy egyéb ingóság.

Mint minden régi tárgy esetében, a porcelán kapcsán is meghatározó az egyediség kérdése. Vannak ritkább darabok, melyek nyilvánvalóan növelik a porcelán értékét. Szakértőnek kell lenni ahhoz, hogy egy ritka porcelán szemet szúrjon. Sajnos sok esetben még ritka darabok is a lomok közé kerülnek. Pont ezért nem szabad ránézésre eldönteni egy-egy ingóság sorsát.

További fontos tényező, mely erősen befolyásolja az értéket, a porcelán minősége. Nem mindegy, hogy egy porcelán tömeggyártás eredménye, vagy kézzel festett, kiváló minőségű darabról van szó.

A fenti néhány sor alapján jól látható, hogy a porcelán értékének meghatározásához szakértőre van szükség. Mivel nálunk az értékbecslés ingyenes, ezért a legjobb megoldás, ha hozzánk fordul. Így a porcelán értéke gyorsan világossá válik, nincs kockázat.

Kérjen szakértő segítséget ahhoz, hogy Ön is tisztában legyen ingóságai értékével!

+36 70 423 8441

Zsolnay porcelán

Nincs ember, aki ne ismerné a Zsolnay porcelán nevét, hiszen az már több, mint másfél évszázada indult világhódító útjára. Évszázados hírnevének köszönhetően a Zsolnay porcelán rengeteg esetben a hagyatékok részét képezi.

porcelan-02

A Zsolnay porcelán díszítése egyedülálló a világon. Zsolnay Vilmos a XIX. század végén kísérletezte ki azt a különleges díszítő alapanyagot, ami lágyabb volt, mint az addig megszokott. Ezzel egy időben új máztechnikát kísérletezett ki, a magastüzű mázzal festett díszítést. Ezzel lett egyedülálló a Zsolnay porcelán. Ez adta meg azokat a zománchatású, ragyogó színű mintákat, amitől a Zsolnay porcelán egyedivé vált.

Kizárólag ez az új eljárás volt alkalmas arra, hogy a porcelán felületén korlátlan színárnyalatot lehessen alkalmazni. Ettől lett a Zsolnay porcelán sokkal színesebb és különlegesebb, mint más porcelán termékek. A díszítés elkészítésének módja is különbözött a Zsolnay porcelán esetében, mivel itt nem ecsettel készül a minták felfestése, hanem tustollal.

Bár a Zsolnay porcelán elkészítésének technológiája igen régi, ám azóta sem változott. Ez a díszítés technika adta meg a Zsolnay porcelán számára azt az egyediséget, amiért az egész világon keresetté vált.

Tekintve, hogy a Zsolnay porcelán immár 160 éves múltra tekint vissza, nincs ok csodálkozni azon, hogy hagyaték felvásárlás során nagyon sokszor találkozhatunk vele. Mivel ezek egy része használati tárgyként funkcionál, ezért nagyon sok háztartásban megtalálható, csupán az értékével nem vagyunk tisztában.

Hagyaték felvásárlás során a porcelán külön figyelmet érdemel. Kérje szakértőink segítségét a porcelán értékének meghatározásához! Nálunk az értékbecslés díjmentes.

+36 70 423 8441

A porcelán divatja

Bátran állíthatjuk, hogy amióta a porcelán eljutott Európába, azóta folyamatosan divatját éli.

A porcelán esztétikája, használhatósága és művészi értéke mind hozzájárult ahhoz, hogy a divatja több száz éve töretlen. Egyfajta művészeti ágazatról beszélhetünk, ami éppen megfelelően lett ötvözve a használati tárgyakkal. Festményt nem vásárol mindenki, ám tányért, csészét, egyéb használati tárgyakat igen.

Az emberek ráébredtek, hogy a porcelán használati tárgyak révén eleganciát és igényességet vihetnek a hétköznapokba. Mindezt olyan áron, amit nem csak a kiváltságosok engedhetnek meg maguknak. Ezért olyan gyakori a porcelán a hagyatékokban, és ezért érdemes szakértőhöz fordulni, ha értékbecslésről van szó.

Hagyaték felvásárlás során a porcelán tárgyak értékét is segítünk meghatározni. Hívjon minket és kérjen ingyenes értékbecslést!

+36 70 423 8441